Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

A túlélő árnyéka – az El Kazovszkij-élet / mű A túlélő árnyéka – az El Kazovszkij-élet / mű A túlélő árnyéka – az El Kazovszkij-élet / mű A túlélő árnyéka – az El Kazovszkij-élet / mű A túlélő árnyéka – az El Kazovszkij-élet / mű

On 24, Jan 2016 | In | By mate

A túlélő árnyéka – az El Kazovszkij-élet / mű

El Kazovszkij (1948-2008) a késő XX. század és az ezredforduló egyik legeredetibb és legszuggesztívebb magyar képzőművésze volt. Festőként, performerként, díszlettervezőként és – ma már tudjuk – költőként is hatalmas életművet hagyott hátra, amelynek roppant elevenségét és mélységeit a kortársak is azonnal fölismerték. A Magyar Nemzeti Galéria mintegy 400 művet bemutató kiállítása arra vállalkozik, hogy művészettörténetileg pontosabb képet rajzoljon mindarról, amit El Kazovszkij fájdalmasan korai halálával örökül hagyott.

A kiállítás egymástól markánsan elkülönülő szekciói egy-egy karakteres metszetben villantják fel El Kazovszkijt és művészetét.

Videó 1
Videó 2

A projektben résztvevők listája:

A kiállítás a  Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és az El Kazovszkij Alapítvány (alapító: Putolova Irina és a kuratórium: Balassa Péter, Jerger Krisztina, Földényi F. László, Kováts Nóra, Nagy Boldizsár, Rényi András, Siklós Péter, Szilágyi Ákos, Szotyory László) együttműködésében valósult meg.

A kiállítást kurátora: Rényi András

Társkurátorok: Jerger Krisztina, Siklós Péter, Százados László

A kurátorok asszisztensei: Bogyó Virág, Erdő Rebeka, Hódi Csilla, Kaczvinszky Tamás, Király Judit, Kiss Dóra, Muskovics Gyula, Soós Andrea, Urai Dorottya

Látványtervező: Somlai Tibor

A kiállítás szervezője: Pablényi Ágnes (Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria), Siklós Péter (El Kazovszkij Alapítvány)

http://www.mng.hu/kiallitasok/idoszaki/elozetes/elkazovszkij_nyito
https://www.facebook.com/events/470407736475356/

A projektet jelölő kurátorok:

Liptay Gabriella

“Csodás terek, magávalragadó tálalás és kurátori munka. Hatalmas életmű. Ilyen egy jól megkomponált 21. századi kiállítás – nagyhatású, elgondolkodtató, magávalragadó. A hazai művészeti szcéna egyik főszereplőjéről megrendezett döbbenetes erejű és igényesen kivitelezett kiállítás a művész “produktumait” nem időrendben, hanem a művészt hajtó motívumrendszer mentén mutatja be. Láthatunk festményeket, és fotókat, de beleszagolhatunk a 70-es 80-as évek alternatív világába pl. a valós méretű installációk, performance és játszóterek megépítése segítségével, láthatjuk a művészre ható környezetet pl. a kedvelt tárgyait, bakancsait, jegyzetfüzeteit, plüssmackókat, vagy akár a rá nagy hatással volt kedvenc filmjeit, a plakátokat, ruhákat is. A kurátorok ügyesen kibogozták a művész szerelmi életének gyökereit is, amely művészi megnyilvánulásait élete végéig meghatározó módon befolyásolták. A kiállítás nagyon fontos különlegessége, hogy az El Kazovszikj magánalapítvány kezdeményezése és a Nemzeti Geléria kíváló és minsőségi összefogásában jött mindez létre.”  

Winkler Nóra

“Ideális esetben ilyen egy kiállításélmény, mint az El Kazovszkijt bemutató a Nemzeti Galériában. Erős és egységes, jó pontokon ad és befogadható információkat. Kurátora Rényi András és csapata talált egy olyan formát, ami a főszereplőhöz valóban passzol, tehát sűrű, drámai, felfokozott.  Abszolút megérthetővé és közelivé tesz egy embert, művei, ambíciói, kérdései, kedvencei összeállnak egy élménnyé, életszerű anyaggá, és részben ez az, amiért múzeumba járunk.”