Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Csendes beleegyezés Csendes beleegyezés Csendes beleegyezés Csendes beleegyezés Csendes beleegyezés

On 24, Jan 2016 | In | By mate

Csendes beleegyezés

Világszerte nők millióit éri erőszak és diszkrimináció, pusztán azért, mert nők. Az ellenük elkövetett lelki, fizikai, szexuális és gazdasági erőszak jóval gyakoribb, mint gondolnánk. Azonban az esetek többségét homály fedi, sohasem jelentik a rendőrségen és nem hangos tőle a média. A nők pedig joggal érzik úgy, hogy nincs más választásuk, mint némán tűrni.

A Néma igen egy felkiáltójel. Azokért a nőkért, akiket a környezetük megfoszt a választás lehetőségétől. Akik kényszer és elnyomás alatt élnek le egy egész életet, mert soha, senki nem mutatta meg, hogy mondhatnak nemet. A csendes beleegyezés fájdalmas napi rutinná válik számukra. Ott rejtőzik az ajkukon, alattomosan és láthatatlanul.

Az alkotás a design és a művészet eszközeivel száll harcba értük. Felhívja a figyelmet, hogy minden nőnek joga van a választásra, szokásoktól, vallási tanoktól és erkölcsi tévhitektől függetlenül. Azt üzeni a világnak, hogy ha egy nő úgy érzi, nem akarja, igenis mondhat nemet.

Az alkotásban az egyes karakterekhez társított színek egy adott ország zászlóinak színei, az ehhez társított betűtípust pedig az adott ország designere, font tervező studiója vagy vállalata tervezte.

Arab:
font: Bustan
font designer: Jamal Bustan, Mamoun Sakkal

Brazil:
font: Caturrita
font designer: Bruno Mello

Kínai:
font: FZ Cu Hei B03
font designer: Founder Type (Beijing, China)

Francia:
font: Didot
font designer: Firmin Didot

Német:
font: Futura
font designer: Paul Renner

Magyar:
font: Tótfalusi Antikva (Janson)
font designer: Miklós Tótfalusi Kis

Izraeli:
font: Aderet MF
font designer: Gad Elmalich

Japán:

font: Ryo Gothic
font designer: Ryoko Nishizuka

Mexikói:
font: San Benito
font designer: Vicente Lamónaca

Orosz:
font: Pragmatica
font designerek: Vladimir Yefimov, Alexander Tarbeev, Isabella Chaeva

Amerikai / Angol:
font: Lubalin Graph
font designer: Herb Lubalin

A projektben résztvevők listája:

Alkotó: Kiss Miklós

Hatalmas köszönet Cseh Eszternek, Sárosi Zoltánnak, Pifko Noéminek, Bráz Noéminek, Zorigt Burtejinnek, és a modelleknek.

http://kissmiklos.com/

https://www.facebook.com/kissmiklosdotcom/

A projektet jelölő kurátor: Juhász Anna

“Kiss Miklós designer, képzőművész, akit úgy emlegetnek, mint a ligatúrák mesterét, ismerhetjük őt gyönyörű tipográfiákról, aranyozott csótányairól, kültéri épület szerkezetek dizájnjáról, sokszínű, értékteremtő munkájáról. 
A Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanult képgrafika majd festő szakon. 1996 óta él és dolgozik Budapesten. Vacsora című videóinstallációjáért - Szigeti Gábor Csongorral – 2004-ben Ludwig-díjjal jutalmazták, majd 2007-ben Trunks (Ládák) című diplomamunkájával elnyerte az Essl Museum különdíját. Tervezőként 2011-ben hg.hu Design Díjat kapott.
2015 őszén kijött Csendes belegyezés projektje számomra sokat adott. A nőket érintő, egyébiránt sokak által kiemelendő és valóban fontos problémához nagyon erősen, de nem erőszakosan nyúlt. Megmutat, de nem láttat, finom és mégis egy felkiáltójel. Számomra ez az első olyan projekt a nőkkel szembeni erőszak témában, ami magas színvonalon és igen kreatívan, érezhető gondolatokkal hívja fel a figyelmet a témára.”