Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Mész Mész Mész Mész Mész

On 24, Jan 2016 | In | By mate

Mész

Apró kalcitkristályokból állsz, anya. Ezer Celsius-fok körüli

hevítés hatására szén-dioxidra és kalcium-oxidra esel szét.

A szén-dioxid a lelked. Apával úgy döntöttünk, hogy

szép gyöngén megfogjuk az elégett csontjaidat,

az elégett véredet, és a mészhabarcs közé keverünk,

noha már abban is te voltál. Aztán amit estig raktunk,

leomlott reggelre.”            

(Závada Péter: Mész)

Závada Péternek hívnak. 1982-ben születtem Budapesten. BA diplomámat az ELTE-n, angol-olasz szereztem, és nemrég fejeztem be az MA-képzést a Károli Gáspár Református Egyetem Színháztudomány szakán. 2009 óta publikálok verseket irodalmi lapokban, jelentek meg verseim az Élet és Irodalomban, a Jelenkorban vagy a Műúton. Alapítótagja vagyok a hazai slampoetry mozgalomnak is. Mész című második kötetem markáns elmozdulást jelent az Ahol megszakad című, 2012-es kötethez képest. A hagyományosabb, rímes, ritmikus formákat fölváltotta a fragmentáltabb, lazább logikai egységek mentén szerveződő gondolatritmus, a személyes hangvételt a helyenként személytelenebb líra. A Mész szövegei szabad és prózaversek, amelyek központi motívuma az anya elvesztése.

https://www.facebook.com/Závada-Péter-1686753758205563/?fref=ts

A projektet jelölő kurátor: Juhász Anna

“A Mész című kötet egyszerre a gyász, az elengedés és az új hang kötete.

Hitka Viki képzőművésszel a Mész kötethez kapcsolódó Közös levegő projekt a Hadik Irodalmi Szalonban jött létre, megnézve, az egyes művészeti ágak és alkotók miképpen hatnak egymásra. A szervezők a könyvet előre elküldték a festett tányérjairól híres szuperizgalmas Hitka Viktóriának, aki már teáskészlettel, festett tányérokkal érkezett a Kávéházba. Kiderült, miközben a könyvet olvasta, számtalan párhuzamot talált a költővel. Nemcsak egyéni sorsuk, de a veszteségre, az élet-történésekre adott reakciójuk is azonos, saját, korábbi munkáin szinte megegyező mondatokat talált a Mész kötetbeliekkel.
A Mész kötet kapcsán alakult ki a szerző és Ratkóczi Huba zenész közös munkája, előadásaikkal sok-sok száz embert vonzanak. Közönségükben rengeteg fiatal van, akik sokszor már úgy érkeznek egy bemutatóra, hogy fejből tudják a verseket. A két előadó – a szerző és a zenész – a maguk egyszerűségében töltik be a színpadot, és töltik meg hallgatóik életét irodalommal, szavakkal, zenével. Rég volt ilyen nagyhatású tehetség, aki ennyire kreatívan és sikerrel tudta eljuttatni az irodalmat a széles közönséghez.”