Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Saul fia Saul fia Saul fia Saul fia Saul fia

On 24, Jan 2016 | In | By mate

Saul fia

Nemes Jeles László első egészestés filmje a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel azzal, hogy a Sonderkommandót állítja a középpontjába. Sault követve megismerjük a tábor gyárszerű működését, Erdély Mátyás operatőr feszültséggel teli képeinek és Rajk László látványtervező munkájának köszönhetően pedig a néző már-már dokumentarista hitelességgel láthatja, pontosan hogyan szervezték meg több millió ember megsemmisítését.

A náci koncentrációs táborokban a foglyokból álló Sonderkommando terelte be a megsemmisítésre ítélteket a gázkamrákba, vitte át a holttesteket a krematóriumokba, takarította ki a termeket az újabb transzport érkezése előtt és szállította ki a hamvakat a táborból. A megterhelő fizikai munka miatt a sonderesek a tábor többi foglyánál jobb bánásmódban részesültek, a többi táborlakótól elkülönítve laktak, de mint a „titkok őrzőit”, néhány hónap után kivégezték a tagjaikat. Az újonnan alakuló sonderkommandó első feladata az előző generáció elégetése volt. A sonderesek közül nagyon kevesen élték túl a háborút.

Videó

A projektben résztvevők listája:

Rendezte: Nemes Jeles László

Forgatókönyv: Nemes Jeles László, Clara Royer

Fényképezte: Erdély Mátyás

Producer: Sipos Gábor, Rajna Gábor

Vágó: Matthieu Taponier

Hang: Zányi Tamás

Főszereplők: Röhrig Géza, Molnár Levente, Urs Rechn, Zsótér Sándor

https://www.facebook.com/saulfia/?fref=ts

A projektet jelölő kurátor: Winkler Nóra

“Talán nem is kell érvelni amellett, hogy a Saul fia miért fontos és szenzációs produktum, de nemcsak megérdemelt sikere, hanem a körülötte lezajlott csendesebb események miatt is jelölöm. Örülök, hogy közönségtalálkozós  póduimbeszélgetéseket vezethettem az alkotókkal, ezért tanúja lehettem micsoda érzéseket, személyes történeteket osztott meg a mozik sokszázfős közönsége estéről estére. Sok kibeszéletlen történelmi traumánk egyike a holokauszt, fontos és csodás, hogy voltak akik hittek ebben a filmben, elkészülhetett, és hat.”