Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Textúra Textúra Textúra Textúra Textúra

On 24, Jan 2016 | In | By mate

Textúra

A Magyar Nemzeti Galériában zajló Textúra 2015 a Szépművészeti Múzeumban 2014. őszén lezajlott nagysikerű összművészeti előadássorozat folytatása új helyszínen, új koncepcióval és új alkotókkal. Az idei sorozat rendezője Valló Péter, Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, a Radnóti Színház főrendezője.

Az alapötlet (képzőművészet, irodalom és színház találkozása egyazon térben s időben): 10 jelentős kortárs magyar szerzőnket kértük föl, hogy írjanak vadonatúj irodalmi szöveget a múzeum állandó kiállításából kiválasztott, egy-egy inspiráló képzőművészeti alkotáshoz.  Az elkészült irodalmi műveket a Galéria kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők, 10 színművész tolmácsolásában, 6 esti előadás alkalmával.

A 2015-ös produkció további elemekkel gazdagodott a 2014-es sorozathoz képest: már a tánc, a fotó, a filmművészet, a zene és a divattörténet is társult a művészetek nagy közös együtthatásához. “A végcél persze ugyanaz: nívósan és elgondolkodtatóan szórakoztatni, egyfajta sajátos „interterritoriális” minőséget teremtve. Olyant, ahol a néző egyszerre élvezheti a képet, a hangot, a mozgást, és persze az élő színészi interpretációt. Azaz amire vállalkozunk: egy valódi összművészeti színházi előadás létrehozása.” (Valló Péter).

A rendezői koncepció új és lényeges eleme a társművészetek bevonásán túl az új helyszín kínálta kontextus hangsúlyozása: a Textúra 2015 minden „közreműködője” magyar: az írók, az alkotók, a képzőművészeti alkotások és a zenei darabok is.

Videó 1

Videó 2

Videó 3

Videó 4

Videó 5

A projektben résztvevők listája:

10 író: Barnás Ferenc, Bánki Éva, Berg Judit, Cserna-Szabó András, Dunajcsik Mátyás, Karafiáth Orsolya, Lovas Ildikó, Péterfy Gergely, Rakovszky Zsuzsa, Spiró György

10 képzőművész: Farkas István, Gulácsy Lajos, Haris László, Kisfaludy Károly, Mányoki Ádám, Mednyánszky László, Orlai Petrics Soma, Rippl-Rónai József, Strobenz Frigyes, Szabó Ákos

10 színművész: Jordán Tamás, Kelemen József, Kovács Lehel, Őze Áron, Pálfi Kata, Péter Kata, Sipos Vera, Takács Kati, Trokán Péter, Zsigmond Emőke.

Stáblista:

Produkciós munkatársak: Bácskai Nóra, Benyeda Kata, Csiszár Kinga, Schlett Anna

Jelmez: Pusztai Judit

Fotó: Szesztay Csanád

Film: Rieger Johanna, Seres Tamás

Grafikai munkák: Czipor Adrienn, Mezei Szabolcs, Remsey Dávid

Zenei tanácsadó: Károlyi-Szalai Eszter

Közreműködő partnerek: Tesla Budapest, Visual Power

Közreműködtek a Hegyvidéki Solti György Zenekar művészei (művészeti vezető: Bolyky Zoltán) és a Harmónia Balettiskola növendékei

http://www.szepmuveszeti.hu/programok/textura-2015-1710

https://www.facebook.com/events/1638202479798906/

A projektet jelölő kurátor: Winkler Nóra

“Színház, képzőművészet, irodalom egyszerre. Esti, élő, szokatlan múzeumélmény. A Kontextus létrejöttéhez először írók járkálnak a képtárban, választanak egy szívüknek kedveset, írnak róla egy szöveget, amit színészek kellékekkel, jelmezben, de mégis minimál módon, előadnak. A közönség pedig térképpel halad a helyszínek között és nyilvánvalóan sokkal erősebb kötődése lesz az adott festményekhez mint korábban volt, de azt is átélheti milyen frappáns is egy kortárs szöveg azt meg pláne, micsoda jelenlétet képes teremteni egy színész, még akkor is ha mozgás van a térben.”